Puolivalmisteet hiustenhoidossa: Tarvitsemmeko niitä? Miten niitä voi yhdistellä?

Mukaan Kauneus

Hoitaaksemme hiuksiamme riittävästi, meidän on käytettävä muutakin kuin shampoota ja hoitoainetta. Usein meidän on käärittävä hihamme ja kohdattava hiustemme ongelmat itse. Tässä tapauksessa puolivalmisteet (SFG) ovat hyvä vaihtoehto. Niiden ansiosta voimme parantaa hiustenhoitotuotteitamme tai tehdä niistä tehokkaampia. Mitä näissä kummalliselta kuulostavissa ainesosissa on? Miten pehmittäviä aineita, humektantteja ja proteiineja käytetään hiustenhoidossa? Mistä niitä edes löytää?

Pehmittävät aineet hiuksille

Pehmittävät aineet ovat suojaamisesta vastuussa olevia molekyylejä. Ne luovat hiusten pinnalle erityisen läpinäkyvän kalvon suojatakseen niitä vaurioilta. Pehmittävien aineiden suoja ehkäisee myrkkyjen pääsyn hiusten sisäosiin ja kaunistaa hiuksia samalla – suurin osa pehmittävistä aineista toimii luonnollisena ”laminaattina”. Lisäksi pehmittävät aineet pitävät hiusten kosteustasapainon oikeana.

Pehmittävät aineet ovat ammattitason ja huolellisen hiustenhoidon A ja Ö. Ilman niitä hiuksilla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia olla kauniit tai terveet. Kannattaa pitää mielessä, että ilman suojaavia hiuskuituja ja ulkoista keratiinikerrosta hiukset menettävät kosteutta ja niiden kunto heikkenee nopeasti. Pehmittävät aineet suojaavat hiuksia auringon säteilyltä, pakkaselta, ympäristön saasteilta, lyhytketjuisten alkoholien kuivaavilta ominaisuuksilta (niitä löytyy usein shampoista ja hoitoaineista) sekä kuumalta ilmalta ja muilta kuumuutta käyttäviltä muotoiluvälineiltä.

Pehmittävät aineet – tyypit

Pehmittävät aineet ovat suhteellisen laaja ryhmä erilaisia kauneustuotteisiin lisättäviä ainesosia. Näitä ovat muun muassa:

 • luonnolliset öljyt ja kasvivoit – tämä on pehmittävien aineiden arvokkain ryhmä; ne ovat 100% luonnollisia ja täysin turvallisia ainesosia. Niitä voi levittää sekä hiuksiin että päänahkaan. Öljyt suojaavat, ravitsevat ja kaunistavat hiuksia sekä vahvistavat hiustuppia sekä tukevat hiusten kasvua;
 • silikonit – hiusten muotoilutuotteisiin kehitetty pehmittävä aineryhmä. Silikonien tehtävä on lisätä hiusten kiiltoa ja ehkäistä vaurioita. Tästä ryhmästä kannattaa valita kevyitä ja haihtuvia silikoneja, jotka eivät kiinnity hiuksiin rasittamaan niitä;
 • vahat – tähän ryhmään kuuluu luonnolliset ainesosat, jotka ovat luonnollisten öljyjen ja kasvivoiden välimuoto. Vahat suojaavat vaurioittamatta hiuksia, pehmentävät hiuksia ja lisäävät kiiltoa. Ryhmän suosituin aine on mehiläisvaha (cera alba), jota löytää usein hiusten tavallisista hoitoaineista. Toinen suosittu vaha on lanoliini – se suojaa hiuksia juurista latvoihin täydellisesti;
 • rasvaalkoholi – tähän ryhmään kuuluu moniarvoiset alkoholiesterit ja pitkäketjuiset alkoholit, jotka eivät vaurioita hiuksia. Itse asiassa alkoholit suojaavat hiuksia. Niissä on hygroskooppisia ominaisuuksia, eli ne pystyvät imemään kosteutta ilmasta hiusten sisärakenteisiin ja kosteuttavat näin hiuksia;
 • raakaöljyn johdannaiset (parafiini) – raakaöljyn tislauksen yhteydessä syntyneet pehmittävät aineet. Ne eivät vaurioita hiuksia, vaan luovat läpinäkyvän kerroksen hiusten pinnalle jättäen hiukset kiiltäviksi ja kosteutetuksi. Parafiini on täydellinen kuiville, uupuneille, elottomille ja vaurioituneille hiuksille. Ainesosa on hyvä valinta suojaamaan kaksihaaraisilta. Usein käytetty nesteparafiini on myös raakaöljyn johdannainen. Kohtuus kuitenkin kaikessa, parafiini saattaa ärsyttää päänahkaa;
 • kalvon muodostavat polymeerit – suhteellisen voimakkaita synteettisiä ainesosia, joita valmistetaan hiusten muotoilutuotteita varten.

Yllä mainittujen pehmittävien aineiden tärkeimmät ryhmät ovat öljyt, voit ja vahat. Hiuksia voi kaunistaa ja suojata vaurioilta juuri näillä ainesosilla.

Proteiinit hiuksille

Hiusten ollessa äärimmäisen vaurioituneet, proteiineilla on tärkeä osa hiusten palautumisessa. Proteiinit ovat erikokoisia molekyyleja ja ne toimivat hiusten luonnollisina rakennuspaloina. Lisäksi proteiinit elvyttävät kuivia ja elottomia hiuksia nopeasti. Proteiinit ovat aminohappoja, jotka tekevät hiuksista kestävämmät ja paikkaavat hiuksia täyttämällä kaikki avoimet kohdat. Lopuksi proteiinit tekevät myös hiuksista sileät.

Proteiinit – tyypit

Jos haluaa, päivittäistä hiustenhoitoaan voi tukea arvokkailla proteiineilla. Tämän tekemiseen tarvitaan kasveista uutettuja proteiineja. Mikäli hiukset ovat hyvin vaurioituneet, seuraavia moniosaisia proteiineja on hyvä harkita:

 • maitoproteiinit
 • silkkiproteiinit
 • vehnäproteiinit
 • kauraproteiinit
 • maissiproteiinit
 • riisiproteiinit
 • soijaproteiinit
 • keratiini

Toinen proteiiniryhmä on ns. hydrolysoidut proteiinit. Kun suuret proteiinimolekyylit hajoavat pienemmiksi paloiksi hydrolyysin takia, saadaan hydrolysoituja proteiineja. Pienen kokonsa ansiosta niillä voi hoitaa korkeahuokoisten hiusten kuivuutta ja vaurioita sekä paksuja ja raskaita vähähuokoisia hiuksia. Mikromolekyyliset proteiinit täyttävät hiusrakenteen aukot ja tunkeutuvat syvälle hiuksiin. Näitä ovat:

 • hydrolysoitu keratiini
 • hydrolysoitu silkki
 • hydrolysoitu elastiini
 • hydrolysoitu maitoproteiini
 • hydrolysoitu vehnäproteiini

Proteiineja voi ostaa puolivalmisteina mutta niitä löytää myös usein erilaisista kauneustuotteista. Nykyään kaikenlaiset proteiineja sisältävät voiteet ja hiussuihkeet ovat todella suosittuja.

Humektantit hiuksille

Viimeinen ryhmä, johon kannattaa tutustua hiusten kunnon parantamisen kannalta. Humektantit ovat todella pieniä molekyylejä hygroskooppisilla ominaisuuksilla. Ne sitovat vettä soluihin ja kosteuttavat hiuksia hyvin. Eritoten humektantit pitävät huolta hiusten kosteudesta. Hoidon on kuitenkin oltava tasapainoista. Kun hiukset saavat liikaa humektantteja, hiukset saattavat muuttua takkuisiksi sekä menettää kiiltonsa ja sileytensä.

Hiusten saamien humektanttien määrää tulisi tasapainottaa pehmittävillä aineilla. Vain tasapainolla saadaan aikaan tietoinen hiusten ja päänahan huolenpitorutiini.

Humektantit – tyypit

Mistä humektantteja löytää? Mikäli hiukset ovat kuivat, kannattaa suosia luonnollisesti kosteuttavia ainesosia. Näitä ovat:

 • glyseroli
 • aloe vera
 • agavenektari
 • hyaluronihappo
 • hunaja

Täydellisen hiustenhoidon aikaansaaminen on epäilemättä aikamoinen haaste. Meidän tulisi olla tietoisia hoitotuotteistamme ja valita mahdollisimman luonnollisia tuotteita. Hiusten kuntoa kannattaa jatkuvasti tarkkailla, jotta pystyisimme tarjoamaan niille tarvittavat apuvälineet ja ne pysyisivät terveinä ja vahvoina. Tuotteita ei myöskään saa käyttää liikaa. Esimerkiksi ylimääräisiä humektantteja ei tarvitse, jos hiukset eivät ole kuivat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *