Päänahan sairaudet. Kuinka tunnistaa ne?

Mukaan Kauneus

Kutiseva ja pistelevä iho, seborrooinen ekseema ja hiustenlähtö – nämä ovat päänahan sairauksien yleisimpiä oireita. Miten tunnistaa tyypillinen päänahan vaiva ja mitä sinun tulisi välttää, jotta päänahan iho saisi takaisin tasapainonsa, terveytensä ja elinvoimansa?

Viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet, että päänahan sairaudet ovat yleistymässä. Ne vaikuttavat eri-ikäisiin ihmisiin ja niiden syyt voivat olla melko yllättäviä.

Päänahan sairauksien syyt

Jokaisella päänahan sairaudella on hieman erilainen syyllinen, mutta yksi asia yhdistää niitä – useimmiten ne ilmaantuvat huolimattomuutemme, väärien hoitojen, väärien hiustuotteiden jne. käytön seurauksena. Monissa tapauksissa päänahan sairauksien syillä on samanlainen perusta, ja niihin kuuluvat seuraavat:

  • päänahan puhdistaminen liian harvoin
  • shampoon ja hoitoaineen jäämiä ei huuhdella tarpeeksi perusteellisesti
  • hiusten pesu joko liian usein tai liian harvoin
  • vääränlaisten hiustuotteiden käyttö
  • altistuminen voimakkaalle ja jatkuvalle stressille
  • vakava hormonaalinen epätasapaino
  • ja monet, monet muut tekijät

Yleisimmät päänahan sairaudet

Yleisimpiä päänahan ongelmia ovat sieni-infektiot, pedikuloosi, hilse, seborrooinen ekseema ja psoriaasi. Mitä sinun tulisi tietää näistä päänahan sairauksista?

> HILSE

Tämä on ehdottomasti yleisin päänahan ihosairaus, jonka kanssa yksi jos toinenkin ihminen kamppailee. Se voi olla krooninen, ajoittain toistuva tai esiintyä vain kerran elämässä. Hilseen syntyyn on useita syitä, mutta yleisimpiä ovat riittämätön puhdistus ja huonot hiustenhoitotottumukset, jotka johtavat sieni-infektioon. Hilsettä on myös muutamia tyyppejä: kuiva hiuspohja, rasvainen hiuspohja ja seborrooinen ekseema. Helpoin tapa poistaa tämä ongelma on käyttää hilsettä ehkäisevää shampoota.

> SEBORROOINEN EKSEEMA

Seborrooinen ekseema, joka sekoitetaan usein hilseeseen, on toinen yleinen päänahkaan vaikuttava vaiva. Yksi sen oireista on hilseilevä iho, mutta siihen liittyy myös ruusufinni, ruvet ja tulehdukset. Mielenkiintoista on, että sitä esiintyy pääasiassa syys-talvikaudella. Syytä tälle ei vielä täysin tunneta, ja hoito tulisi toteuttaa aina ihotautilääkärin valvonnassa.

> PÄÄNAHAN PSORIAASI

Päänahan psoriaasi on autoimmuunisairaus, ja sen oireisiin kuuluvat suuret epidermiaaliset hilseet, jotka kasvavat, halkeilevat ja putoavat. Tämäntyyppiset päänahkaan ilmestyvät hilseet ovat niin tyypillisiä, ettei niitä voi sekoittaa mihinkään muuhun sairauteen. Huono uutinen on, että päänahan psoriaasin parantaminen on hyvin vaikeaa, koska tämä sairaus johtuu immuunijärjestelmästämme. Tämä tarkoittaa, että et voi parantaa päänahan psoriaasia kotikonsteilla.

> PÄÄNAHAN SIENI-INFEKTIO

Myös yksi yleisimpiä päänahan sairauksia on sieni-infektio. Hyvä uutinen on, että päänahan sieni-infektiota ei ole vaikea parantaa, koska ihon hilseily, kutina ja pistely johtuvat sieni-infektiosta. Jos toimit nopeasti, pääset eroon tästä ongelmasta helposti, sillä on harvinaista, että sieni-infektio uusiutuu. Sinun tarvitsee vain käyttää sienitautia ehkäiseviä hiustuotteita, kuten ketokonatsoli-shampoita. On myös suositeltavaa pestä tai ostaa uudet hiustyökalut (kuten kammat ja harjat).

> PEDIKULOOSI

Samanlainen tapaus on pedikuloosi, joka on ihmisen täiden aiheuttama päänahan sairaus. Jos tämä loinen asustaa hiuksissa, parasta olisi leikata hiukset lyhyiksi ja alkaa käyttää siihen tarkoitettua lääkitystä. Jotkut eteeriset öljyt, kuten rosmariiniöljy, voivat olla hyödyllisiä pedikuloosin torjunnassa. Hyvä uutinen on, että tämä päänahan ihosairaus ei ole kovin yleinen ja esiintyy useimmissa tapauksissa vain kerran elämässä.