Hampunsiemenöljy – ominaisuudet ja käyttö kosmetiikassa

Mukaan Kauneus

kauneus.jpg

Kosmetiikassa käytetty hamppuöljy ei tule kannabiksesta (jossa on huumaavia ominaisuuksia), vaan kasvista Cannabis sativa L. Arvokkain hamppuöljy on raffinoimaton ja kylmäpuristettu enintään 40 celsiusasteessa. Väriltään se on keltavihreä ja se on tunnettu sen arvokkaista ominaisuuksista, joita monet kosmetiikkatuotteet hyödyntävät. Tästä syystä hamppuöljy sopii sekä ihon- että hiustenhoitoon. Mitä ominaisuuksia, käyttötapoja ja aineita hamppuöljyssä on?

Hamppuöljy ja hampunsiemenet

Kannabiskasvit kasvavat Keski-Aasiassa. Niiden kuituja käytettiin paperin, purjeiden ja köysien tekemiseen ja niistä uutettua öljyä hyödynnettiin ihonhoidossa. Nykypäivän Euroopassa kannabis ei ole saanut suosiota kosmetiikka-alalla. Tähän asti vain kemikaaliala on hyödyntänyt kannabiksen ominaisuuksia ja käyttänyt sitä maaliväreissä ja lakoissa. Vastahakoisuus kannabista vastaan on johtunut pelosta ja niiden kasvatuskiellosta. Seurauksena myös huumeettomat kannabiskasvit ovat huonossa valossa.

Miten hamppuöljyä saadaan?

Hamppuöljy uutetaan hamppusiemenistä. Öljy kylmäpuristetaan siemenistä, jotka sisältävät jopa 40% hamppuöljyä. Tuore öljy on vihreähkö väriltään ja altistettuna auringonvalolle öljy muuttuu lähes värittömäksi. Hamppuöljyssä on miellyttävä, pähkinäinen tuoksu.

Hamppuöljy – sisältö

Hamppuöljyn virallinen nimi INCI-listassa on Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil.

Hamppuöljy koostuu lähes 80% välttämättömistä rasvahapoista, etenkin:

  • linolihappo omega-6 rasvahapporyhmästä,
  • linoleenihappo omega-3 rasvahapporyhmästä.

Lisäksi molempia rasvoja on optimaalisessa suhteessa: omega-6 happojen suhde omega-3 happoihin on 3:1, jonka ansiosta hapot imeytyvät täydellisesti.

Hamppuöljy sisältää myös muita happoja, muun muassa:

  • oleiini,
  • palmitiini,
  • gamma-linoleeni,
  • sekä karoteenia, proteiineja, aminohappoja, hivenaineita, vitamiineja (A, D, E ja K), kasvisteroleja sekä fosfolipidejä. Kaiken tämän lisäksi hamppuöljy sisältää biologisesti aktiivisia ainesosia, jotka toimivat tulehduksia vastaan, elvyttävät, ovat antiseptisiä, antioksidanttisia ja suojaavat auringolta. Näitä ovat tokoferoli, kannabidioli ja terpineoli.

Hamppuöljy on yksi tehokkaimmista kasviöljyistä ravitsevilla ominaisuuksilla. Tehokkuus on sen sisällön ansiota.

Hampunsiemenöljy – ominaisuudet kosmetiikkatuotteissa

Hamppuöljy jälleenrakentaa ihon hydrolipidikerrosta ja korjaa solujen sisäisen sementin vaurioita. Tuloksena iho ei enää menetä kosteutta ja iho toimii suojaavana kuorena paremmin. Lisäksi hamppuöljy pitää ihon hyvässä kunnossa ja lisää kestävyyttä ulkoisia tekijöitä vastaan – tuulta, pakkasta, aurinkoa – tyydyttymättömien rasvahappojen ansiosta.

Lisäksi hamppuöljy lievittää atooppisen ihotulehduksen, psoriasiksen ja ihottuman oireita sekä tukee niiden paranemista. Öljy vähentää ihotulehduksista tai allergiasta johtuvaa ihon kutinaa ja vähentää ärsytysten ja värjääntymien riskiä. Öljy myös elvyttää, ravitsee ihoa ja ehkäisee ennenaikaista ikääntymistä.

Hamppuöljy parantaa ihon väriä, hallitsee talituotantoa ja palauttaa ihon joustavuuden ja kosteuden. Lisäksi se antaa iholle pehmeyttä ja sileyttä sekä toimii luonnollisen aurinkosuojana. Öljy stimuloi hiuskasvua, parantaa kiiltoa ja helpottaa harjaamista.

Hamppuöljy – käytöt kosmetiikkatuotteissa

Hamppuöljy imeytyy nopeasti jättämättä rasvaista pintaa iholle. Sitä voi käyttää puhtaassa muodossa tai löytää kosmetiikkatuotteista, etenkin ongelmaiholle suunnatuista kosteusvoiteista tai nuorten lasten ja vastasyntyneiden tuotteissa. Se on suosittu ainesosa vartalovoiteissa, saippuoissa, kasvovoiteissa ja aurinkovoiteissa. Hamppuöljyä voi hyödyntää kaikki ihotyypit, koska:

  • se kosteuttaa kuivaa ihoa
  • se hallitsee talituotantoa ja tasapainottaa talirauhasten toimintaa öljyisessä ihossa
  • palauttaa puuttuvat lipidit herkälle iholle
  • ehkäisee ryppyjen ilmestymistä ikääntyvälle iholle

Hamppuöljy keittiössä

Hamppuöljyn runsas ja terveellinen sisältö tekee siitä hyödyllisen tuotteen myös keittiössä. Hamppuöljyä käytetään kylmänä. Sitä ei voi lämmittää ja siksi sitä ei voi käyttää paistamiseen tai leipomiseen. Jatkuva altistuminen korkeille lämpötiloille saa hamppuöljyn arvokkaat ominaisuudet katoamaan. Siitä huolimatta sitä voi käyttää monien ruokalajien tekemisessä. Öljyä voi lisätä tattariryyneihin, jotka saavat siitä kermaisen maun tai kaataa tuoreiden mykyjen päälle. Se toimii hyvin pohjana pestoissa, kasvitahnoissa sekä dipeissä ja salaateissa. Hamppuöljy antaa jokaiselle ruoalle uuden, erityisen maun.