Rohtuneet huulet. Tiedätkö mikä kuivattaa huulesi?

Mukaan Kauneus

Tiedätkö, miksi huulesi rohtuvat? Siihen voi olla monia syitä, vaikka jotkut niistä eivät ehkä olekaan niin ilmeisiä. Tarkista, mikä saa huulesi kuivumaan.

Meillä on tapana unohtaa, että iho on eri puolilla kehoamme eri paksuinen. Herkintä se on silmien alla, käsissä, kaulalla, mutta myös huulilla. Siksi kamppailemme usein talvella rohtuneiden huulien kanssa.

Rohtuneet huulet – mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Mitä tarkoittaa, kun jollakulla on rohtuneet huulet? Tällaiset huulet ovat hyvin kuivat, karheat ja ne halkeilevat. Niiltä puuttuu suojaava lipidikerros, mikä voi johtaa kosteuden ja tärkeiden ravintoaineiden menetykseen. Tällainen iho on ärtynyt, voi turvottaa tai kutista.

Rohtuneet huulet – syyt

Mikä saa huulet kuivumaan? Syy, joka vaikuttaa suoraan niiden tilaan, on se, että huulilta puuttuu riittävä suojamuuri, joka voisi luonnollisesti estää kosteuden menetyksen – huulten iholta puuttuu myös talirauhaset, eikä niillä ole tarpeeksi melaniinia suojaamaan niitä UV-säteilyltä. Tottumuksemme ja huulien riittämättömän hoito kuitenkin pahentavat niiden tilaa entisestään.

Syyt rohtuneisiin huuliin:

  • B-vitamiinin puute,
  • hankalat sääolosuhteet: pakkanen, tuuli ja kosteus,
  • suojaavan huulirasvan puute,
  • huulten nuoleminen,
  • mattaiset huulipunat.

Nämä ovat yleisimpia syitä huulten rohtumiseen, mutta eivät tietenkään ainoita. Harva tietää, että on olemassa myös muutamia vähemmän ilmeisiä syitä.

Harvinaisemmat syyt huulten rohtumiseen

1. Allergia – tiedämme, että allergiaoireita on lukuisia, mutta harva pitää rohtuneita huulia yhtenä niistä. On kuitenkin käynyt ilmi, että rohtuneet huulet voivat kieliä allergiasta. Jos kamppailet usein kuivien, rohtuneiden huulten kanssa, kannattaa ehdottomasti hakeutua allergiatestiin.

2. Kuivuminen – toinen syy rohtuneisiin huuliin on kuivuminen. Kun kehomme kuivuu, kuntomme heikkenee, iho menettää kimmoisuutensa ja harmaantuu. Kunnollisen nesteytyksen puute näkyy myös huulissa.

3. Hengittäminen suun kautta – kun olemme vilustuneet, hengitämme yleensä suun kautta. Tällöin huulten ihon kosteus alkaa haihtua nopeammin, mikä johtaa nopeasti liialliseen kuivumiseen.

4. Huulten koskettelu – jotkut ihmiset koskettelevat huulia tiedostamattaan enemmän kuin pitäisi. Tämäkin saattaa olla syy huulten huonoon kuntoon. Koskettelemalla ärsytämme usein huulia ja siirrämme bakteereja sormistamme niihin.

5. Geenit – on myös hyvin mahdollista, että taipumus hyvin kuivaan ihoon on periytynyt sinulle vanhemmiltasi, joten tällöin huulten kuntoa ei ole helppo parantaa. Hyvä ajatus on kysyä perheenjäseniltä onko heillä samoja ongelmia.

6. Aurinko – rohtuvat huulet ovat myös yksi oire auringonpolttamasta, joka vaikuttaa hyvin usein kasvoihimme, sillä kasvoja on vaikea suojata täysin haitalliselta UV-säteilyltä. Huulten hyvin ohut iho on äärimmäisen alttiina auringolle, varsinkin jos et käytä suojaavia huulivoiteita ja -rasvoja.

7. Ilmansaasteet – Niin oudolta kuin se saattaakin tuntua, kaikki ilmassa oleva vaikuttaa myös huuliimme. Suurkaupungeissa asuvat ihmiset kamppailevat todennäköisemmin rohtuvien huulten kanssa, koska he altistuvat useammille ilmansaasteille, kuten erilaisille höyryille sekä myrkyille tai pakokaasulle. Kuiva ja raskas ilma on myös yksi syy huulten rohtumiseen.

8. Karkea tyyny – jos satut heräämään rohtuneiden huulien kanssa, saatat huomata, että tämän ongelman aiheuttaa huonot vuodevaatteet. Hyvin karkea tyyny voi ärsyttää ihoa, minkä seurauksena huulet voivat rohtua.

9. Sairaus – kuivat huulet ovat usein yksi ensimmäisistä oireista immuunipuutoksesta, joka johtaa sairauteen. Joskus pelkkä flunssakin voi aiheuttaa kuivat, ärtyneet ja halkeilevat huulet.